Naar schatting zijn ongeveer dertig duizend ouderen jaarlijks het slachtoffer van financieel misbruik. 

Als u denk dat er iemand in uw omgeving getroffen is door financieel misbruik neem dan contact op met het Sociaal Servicepunt van uw gemeente. Voor de gemeente Leidschendam-Voorburg is dit: 

 info@sociaalservicepunt.nl

telefoon : 070 - 205 70 00

Zij helpen u verder met de mogelijkheden die de gemeente heeft zoals de lokale alliantie of de melding naar Veilig Thuis.

De lokale alliantie bestaat uit professionals die (anoniem) aangemelde problemen bespreken om zo te kijken wat zij kunnen betekenen om de (veelal oudere) te helpen en bij te staan.

Extra informatie kunt u vinden op de site : https://www.aanpak-ouderenmishandeling.nl/doc/Lokale-Allianties-Groeiende-beweging.pdf

 

Financieel misbruik is het ongepast gebruik van de bezittingen van een oudere. Het gaat dan onder meer om pinpasfraude, gedwongen testamentwijziging of hypotheekopname, ontvreemding en diefstal van goederen door familieleden of bekenden van zorgafhankelijke ouderen.

 

Hieronder de verschillende vormen en uitleg van financieel misbruik:

 wegnemen van geld, sieraden en goederen

 verkoop van eigendommen

 misbruik van machtigingen

 koop op naam van slachtoffer

 gedwongen testamentwijziging of wilsbeschikking

 financieel kort houden

 misbruik van rekeningen

Veel meer vrouwen dan mannen zijn het slachtoffer van financieel misbruik. Van alle slachtoffers is 80% een vrouw. Andere kenmerken van slachtoffers zijn: alleenwonend en veelal 80-plusser. Daarnaast kunnen onwetendheid en allerlei beperkingen het risico vergroten om slachtoffer te worden van financiële uitbuiting.

 Onwetendheid: Veel oudere mensen hebben de slag naar het digitale tijdperk niet gemaakt en laten hun financiële en administratieve zaken over aan een familielid. Het bankfiliaal om de hoek is er niet meer en ze zijn niet bekend met nieuwe betaalwijzen. Vaak ook is er binnen een partnerrelatie een taakverdeling geweest, waarbij een van de partners de geldzaken behartigt. Na overlijden blijft de overgebleven partner in onwetendheid of onbekendheid achter en neemt een familielid – meestal zoon of dochter – deze taak op zich. Een zaak van vertrouwen, zo veronderstelt men.

 Fysieke beperkingen: Allerlei lichamelijke beperkingen kunnen een reden zijn waarom ouderen hun financiële belangen door iemand anders laat behartigen. Meestal zijn dit beperkingen in het horen, het zien en in de mobiliteit.

 Sociale beperkingen: Slachtoffers van financiële uitbuiting hebben vaak een klein sociaal netwerk en weinig contacten buitenshuis. Vaak speelt mee dat ze nog rouwen over het verlies van hun partner, waarbij depressieve gevoelens invloed hebben op het verlangen naar contacten buitenshuis.

 Mentale beperkingen: Ouderen met dementie of lijden aan de gevolgen van een hersenbloeding lopen grotere kans om financieel uitgebuit te worden.

Naast de kenmerken die hierboven staan, kunnen er ook financiële en sociale omstandigheden zijn die de kans op financieel misbruik vergroten.

 Financiële omstandigheden: Een oudere met een inkomen boven het bestaansminimum en die daarvan een kleine reserve heeft opgebouwd, loopt een groter risico, maar sommige plegers weten zelfs van een kale kip nog te plukken. Ook kunnen bezittingen hiertoe aanleiding geven zoals sieraden, duur bestek en serviesgoed, schilderijen of een verzameling van munten, klederdrachtpoppen, postzegels en boeken. Datzelfde geldt voor middelen zoals spaargeld, aandelen en obligaties. Het bezit van onroerend goed zoals een eigen huis of een tweede huis kan aanleiding geven om de oudere te dwingen hierop een hypotheek te nemen.

 Sociale omstandigheden: Er zijn harmonieuze en conflictrijke families. Misbruik is mede afhankelijk van hoe familieleden met elkaar omgaan en tot elkaar staan. Er zijn kinderen die menen dat ze in hun leven tekort zijn gedaan of achter zijn gesteld. Geld en goederen kunnen een belangrijke bron van ruzies en familieconflicten vormen. Soms is er al onderlinge onenigheid die versterkt wordt door (vermeende) aanspraken. Maar andersom kan ook: de familieruzies ontstaan dan juist door de aanspraken. Bij familievetes gebeurt het vaak dat één van de kinderen een centrale rol gaat spelen en de overige familieleden buiten spel zet met als risico: financieel misbruik van de oudere.

(bron: https://aanpak-ouderenmishandeling.nl/)